Architectenbureau cepezed creëerde een “wakend oog”. Een ontwerp dat bestaat uit twee langgerekte volumes, waarvan het ene spectaculair uitkragend dwars op de kop van het andere is gestapeld. In de stapeling bevindt zich een hoog atrium dat als entree fungeert. Door de cascadetrappen is dit tevens de verbindingszone tussen alle verdiepingen. Het gestapelde volume heeft aan beide uiteinden voltransparante gevels die refereren aan het ‘wakend oog’ van de gebruikers. Door de stoere, cortenstalen gevels past het gebouw goed in zijn omgeving.
Het lichtontwerp is gerealiseerd door Robert Jan Vos in samenwerking met de architect en installatieadviseur Nelissen. De meldkamer is voorzien van daglichtvolgende verlichting. De imposante basisverlichting is verwerkt in grote plafondkoven waarin indirect dynamische verlichting is aangebracht. De lichtkleur en -intensiteit worden bepaald door het al of niet aanwezige daglicht.
Door de combinatie met de hoge ramen in de gevels ontstaat de indruk dat het daglicht ook vanuit de koven komt, wat een natuurlijke beleving geeft. Overdag koel wit en een hoog lichtniveau. Bij schemer en afwezigheid van het daglicht: steeds warmer wit licht met een lager lichtniveau.
Het lichtconcept voorziet in de verkeerszones en vides in verlichting welke zoveel als mogelijk verwerkt is in de architectuur geïntegreerde in de lamellenplafonds en valt nauwelijks op waar het licht vandaan komt. Of er is juist gekozen voor een duidelijk zichtbaar lichtaccent door middel van lichtlijnen, die tegelijk ter plaatse de functionele verlichting realiseren.
De illuminatie van de cortenstalen gevels is zeer subtiel waarbij alleen accenten zijn aangebracht op de verschillende volumes en vormen in een amber lichtkleur. Zodanig dat er zo min mogelijk strooilicht in de omgeving ontstaat waardoor flora en fauna in het omliggende natura 2000 zo min mogelijk worden belast door de verlichting. De logo’s zijn integraal aangebracht in twee gevels door uitsparingen waarachter nauwgezet verlichting is aangebracht.